GFRC - Glass Fibеr Reinforced Concrete или стъклено армиран бетон представлява композитен състав на база циментови и други хидравлични свързващи вещества, армиран с алкалоустойчиви неорганични фибри, комбинирани с добавки за бетон, регулиращи времето на свързване, водно-циментовия фактор, гъстотата, пластичността, свиваемостта в зависимост от качествата, които се изискват към крайния продукт и техниката на нанасяне.
Щампован бетон, декоративен бетон - Салмеро ООД
Щампован и декоративен бетон - Салмеро ООД
Технологията се развива от 20-те години на миналия век, като се разработват композити на база цимент, армиран с минерални влакна. Употребява се като термична и акустична преграда. През 60-те и 70-те години GFRC се употребява широко като здрав, еластичен и негорим материал при изграждането на метални конструкции за високо строителство. Нанася се върху метални колони, греди, подове и др.
Днес GFRC се изработва от стъклени алкалоустойчиви влакна (фибри - AR Glass Fibers), хидравлични свързващи вещества, силикатни пълнители и други добавки, което прави материала здрав, еластичен, устойчив на въздушна ерозия и ултравиолетова светлина.
Това позволява изграждането на изделия в пъти по-леки от обикновения бетон, защото представляват здрава и тънка черупка (обикновено с дебелина около 15мм.), която затваря кух обем.
В зависимост от предвидения дизайн и механични показатели на изделието могат да се прилагат различни добавки за бетон и техники на нанасяне.

Реализирани с наши материали изделия и обекти от GFRC може да разгледате тук

В архитектурата  и реставрацията - за изработване на форми и елементи за интериора и екстериора; за възпроизвеждане на архитектурни стилове, различни строителни техники и материали (дърво, мрамор, камък); за репродуциране на фризове и капители.

В строителството -  за фасадни облицовки; за стоманобетонни модули за високо строителство.

За изработването на паркова и градинска мебел - пейки, кашпи, водопади, фонтани, изкуствени скали.

към галерия Стъклено армиран бетон - GFRC
към Галерия GFRC
към Галерия GFRC
Днес стъклено армираният бетон (GFRC) намира приложение:

  Дек Сис-България ООД
Наши партньори

Bookmark and Share
Гласувайте за този сайт!
Здраве, щастие, късмет!      Нови идеи, нови начинания! 
Български
English
Стъклено армиран бетон - GFRC
Банско
© 2007-2014 Салмеро ООД
Никаква част от този сайт не може да бъде репродуцирана без изричното писмено съгласие на Салмеро ООД
© AlexMan - Web design
Contacts
Гласувай за мен в BGTop100.com
Жизнерадостна и творческа пролет!