Щампован бетон, декоративен бетон - Салмеро ООД
Щампован и декоративен бетон - Салмеро ООД
Български
English
Щампован бетон - основни технологии
Контакти Салмеро ООД
Основни стъпки на изработката на щампован (декоративен) бетон
Успешен и изпълнен с радост, творчество и успехи ден!
Полагане и подравняване на бетона
За първоначалното полагане и подравняване на бетона се използват специални гребла, мастари и големи магнезиеви заглаждачи (Bull Float Tools).
За набиване на по-едрата фракция от бетона се използват специални решетъчни валяци (Roller Tampers) и трамбовки до постигане на пастообразна повърхност. На този етап повърхността се обработва със специални магнезиеви заглаждачи (Magnesium Floats) и ръбовете започват да се оформят с фугачи (Edgers)- специализирани инструменти за оформяне на ръбове и фуги.

Оцветяване на бетона
Полагане на щампован бетон
Оцветяване на щампован бетон
© 2007-2014 Салмеро ООД
Никаква част от този сайт не може да бъде репродуцирана без изричното писмено съгласие на Салмеро ООД
© AlexMan - Web design
След изчакване на необходимото време за поглъщане и изпаряване на излишното количество повърхностна вода се полага прахообразна цветна посипка (цветен хардер) с предварително избран цвят. На този етап се влагат 75-80% от предвиденото количество цветен хардер. След пълното покриване на бетонната повърхност тя се заглажда още веднъж за втриване на оцветителя в бетона. Този процес се повтаря с оставащите 20-25% цветна посипка. Повърхността отново се заглажда със стоманена маламашка (Fresno). За последен път се оформят ръбовете, ъглите и фугите със стоманени грувери и фугачи (Groovers, Edgers).
Прилагане на разделителен агент
Полагане на разделителен агент за щампован бетон
Разделителният агент се полага равномерно на тънък слой на повърхността. Желателно е щампите за бетон също да бъдат покрити с прахообразния разделител за увеличаване на ефективността на щамповане и засилване на декоративния ефект. Разделителният агент изпълнява две функции: предпазва щампите от полепване на бетон и добавя втори патиниращ цвят на щампованата бетона повърхност, визуално засилвайки ефекта на съответната имитация на натурални строителни материали - камък, скала, дърво.
Щамповане на бетона
Полагането на щампите за бетон с избраната текстура трябва да става плътно една до друга с цел запазване на предвидената фуга. Използват се ръчни трамбовачи (Hand Tampers) за постигане на максимален отпечатък. В процеса на щамповане се използват меки (гъвкави) щампи и малки кожи (Skins) за добавянето на необходимия отпечатък на недостъпните за големите щампи места.
В редица случаи за получаването на необходимата текстура могат да се използват и специални текстурни валяци за бетон.
Фугите могат да бъдат добавени със съответните специализирани инструменти като длета (Chisels) и ролкови фугачи (Decorative Concrete Rollers) преди бетона да се е втвърдил.
Щамповане на щампован бетон
Финална обработка на щампования (декоративния) бетон
Bookmark and Share
Финална обработка на щампован бетон
След окончателното втвърдяване на бетона (от 2 до 7 дни в зависимост от метеорологичните условия) щампованата повърхност се измива с водна струя под налягане за да се премахне излишъка от разделителния агент. Целта е да се постигне желания цвят и контраст между основния цвят (на посипката) и този на разделителния агент.
На този етап се допуска допълнително прилагане на водни оцветители и на киселинни оцветители, които засилват цветовото въздействие на щампованата повърхност.
След окончателното изсъхване на щампования бетон на повърхността се полага импрегнатор за бетон с помощта на четка, валяк или пистолет. В резултат на имрегнирането се проявяват окончателните цветове и цветови отенъци на щампования бетон.

Гласувайте за този сайт!
Важна забележка: Тази информация обхваща само основните стъпки на изработката на щампования (декоративния) бетон и следва да се използва като най-общо представяне на разгледаната технология.
Проверете скоростта на Вашата Internet връзка със Speedtest.net
Идеи за реализация на щампован и декоративен бетон
Marshalltown Co USA
Submit Your Site To The Web's Top 50 Search Engines for Free!
Гласувай за мен в BGTop100.com
Жизнерадостна и творческа пролет!